Sjukstuga

Jag vet att jag sagt det förut, men att vara sjuk är verkligen inte roligt. Speciellt itne när det inte blir bättre nån gång, och man hostar och snörvlar och snörvlar coh hostar i många dagar i sträck.

Något som då är roligare så är det att det är snö i Sollefteå, alldeles vitt och vintervackert ute, att det var första advent igår och att jag hann med både risgrynsgrötfrukost och rialamaltaefterrätt, att jag saknta med säkert kommer närmare målet att styra upp mitt rum, och att ska man nu vara sjuk så är det i alla fall vettigt att vara det en vecka utan föreläsningar (tentaplugg är lättare att ta igen vid senare tillfälle).

Och att jag snart får åka hem och träffa min underbara familj. Tjoho för det!

Semester

Superfin helg i Timrå. Det är skönt att komma undan lite, se ansikten som man inte ser varje dag, göra saker man inte gjort på för länge. Tack till alla fina människor som har bjudit på sällskap, mat, sovplats och glädje de senaste tre dagarna.

Tillbaka i Sollefteå har jag möblerat om i mitt rum. På plussidan mera ljus, mera rymd, och mindre klaustrofobi, på minussidan mera insyn och mindre organisation. Men det är ju en del av mitt nya liv. Att det ska bli mindre organiserat, mindre fyrkantigt. Mera spontant och roligt och kaotiskt. Det funkar bra, såhär långt.

Jag har råkat lova att hålla en föreläsning nästa söndag. Om hur det är att vara svensk och invandrare i ett annat land. Om någon kommer på något som jag brukar säga eller som jag berättat om som kan vara intressant att ha med så tipsa, föf just nu känner jag mig rätt blank i huvudet. Och alla gamla dagböcker ligger hemma i Grisslehamn.

Bara några veckor kvar till jul nu. Ta hand om er, allihop.

Bubbelvärld

En bubbla, alltså. I glas. Man ser det som händer utanför, men man hör det inte, det berör inte, stör inte. En bubbla i glas... Med några få små luftbubblor här och där, jag menar i själva glaset, inte så stora att man kan bo i dem, men tillräckligt för att man ska ana att det finns en vägg. En bubbelvägg som annars hade varit så genomskinlig att man inte förstått att den var där. Den hade bara yttrat sig i en tomhet, en tystnad som man kanske egentligen tog för naturlig men ändå någonstans innerst inne kände var ensam. Vid de små luftbubblorna är ju bubbelväggen lite tunnare, och det är där jag står, mot dem jag desperat pressar örat. Fångar upp ett brus. Avlägset. Bortstängt. Ibland starkt, ibland svagt, ibland glatt, ibland uppgivet. Eller kom det uppgivna innifrån? Kanske. Tristess är ingen känsla, det är brist på detsamma. Och lite korkat, sa någon. Tristess är brist på kreativitet är dumhet. Kanske. Idag är det tisdag.


Upplivningsförsök

Jag är inte död. Jag bara sover mycket. Och stressar mycket. Jag tänkte att det kunde få återspeglas här att jag faktiskt fortfarande andas på någon sorts regelbunden basis.

Vi har hunnit lämna in en till tenta sedan jag skrev sist. Det var inte fullt lika nära-döden-besläktat, men å andra sidan vet jag inte heller om den höll Stella-standard. Mycket tveksamt, men å andra sidan är kontroll över prestationsångestmonstret i vanlig ordning en av mina mest prioriterade självutvecklingsprojekt. Så det kanske bara är positivt om det går åt skogen på sista tentan. Resonemanget är detsamma som alltid. KBT-artat. Bevisa för mig själv att världen inte går under.

Jag har bytt livsfilosofi. Får se hur länge det håller i sig. Jag kom fram till häromveckan att problemet med mig sedan hemskomsten från Latinamerika är planering. Inte brist på planering, utan för mycket planering. Såhär ungefär ser logiken ut: Stressad Stella innan Peru - planerar timme för timme, allt allt allt, känner att hon har kontroll, varvar ner, får mycket gjort. Stressad Stella efter Peru - planerar timme för timme, allt allt allt, känner att hon inte har något liv, stressar upp sig ännu mer, planerar in lite avslappning, kan inte slappna av just då, stressar ännu mer, är ineffektiv, stressar ännu mer, får ont i magen, kräks, och inser att något behöver förändras.

Jag kan inte peka på exakt vad det är som skapat skillnaden, men faktum är att mitt vanliga stresshanteringssystem blivit totalt kontraproduktivt. Så jag måste ställa om. Nya taktiken innefattar bland annat att lämna mitt armbansur hos Fredrik. Som gisslan. För att inte titta på det var tredje minut. Att istället till exempel ställa mobilalalarmet på nästa tid jag behöver vara medveten om. Som en halvtimme innan jag måste gå till skolan, eller fem minuter innan föreläsningen börjar, om jag redan är där. Att inte plugga när jag är trött och less, utan när jag är pigg och fokuserad. Att tycka att det är okej att ligga kvar i sängen till ett en lördag, utan att tänka på allt det jag hade kunnat göra om jag gått upp fyra timmar tidigare.

Det är inte rocket-science, direkt, men det hjälper. Tror jag. Hoppas jag.
Nu ska jag ringa min mamma, tror jag.


RSS 2.0