Bloggpaus

Läser kurslitteratur. Det var länge sedan jag kände att jag ägnade tid åt något så hopplöst irrelevant. Brittisk samhällsplaneringshistoria, till exempel. Jag avlider. Det måste finnas bättre sätt att tillbringa en söndagseftermiddag. Jaja, jag har i alla fall fått ganska mycket gjort, läst sammanlagt fyra kapitel idag, klarat av en bok helt också hållet. Nu är det bloggpaus, som möjligen kommer att förlängas och bli en sovpaus, jag har lite ont i huvudet och är trött. Om jag sover en stund orkar jag forhoppningsvis plugga några timmar till ikväll.

Jag längtar till fredag. Fredag klockan ett är det här momentet förhoppningsvis slut för alltid. Nästa momentär i och för sig samma kurs med samma lärare, men på ett sätt eller ett annat ska jag styra upp mitt liv då och bli effektivare och gladare och hinna ha fritid. Det bestämmer jag härmed.

Men just nu tänker jag bara fram till fredag. Fredag när man inte har någonting i hela världen man behöver göra. Lördag, söndag likadant. Måndag ut i fält, det funkar det med, även om det känns som om jag är väl trött för det just nu. Får jag bara vila ut på helgen innan så ska det nog gå bra.

Ta hand om er allihop, och kom ihåg att världen är en vacker plats, även när saker går lite motvalls.

Fritidsanalys

Torsdag 24/9:
1,5 timme: Träning Kick&Hit, SJUKT KUL! Jag var så trött att jag mådde illa och knappt kunde stå upp efteråt, underbart =).
3 timmar: Surfande på nätet med Tone, varma mackor och övertrötta skrattattacker hos Lovisa. Mest synd tycker vi om Fanny.

Det var en bra dag igår, trots att jag faktiskt fick ihop åtta timmars plugg. Det blir nog en bra dag idag också...

Fredag 25/9 (prognos):
Hela kvällen: Middag och mys tillsammans med någon jag tycker om =).

Översiktsplan

Vision: Lycka och välmående, allmän känsla av tillfredsställelse i det vardagliga livet.

Mål: Att klara kursen Samhällsplanering under osäkra villkor (7,5 hp) och samtidigt ha ett socialt liv, sova ordentligt och hinna göra saker jag tycker om, för min egen skull.

Strategier: Eh... här erfodras hjälp av läsare och annat löst folk.

Nu gnäller jag igen. Om jag skulle sluta med det, kanske? Jag har varit uppe sedan halv åtta och läst Norrtälje kommuns översiktsplan. Det är iofs ganska intressant läsning, om itne annat är det fascinerande hur extremt detaljerat allting är, det verkar finns en plan för ALLT, och det är lite roligt att titta på varför beslut om nyexploatering osv fattas som de gör (tjitt, jag undrar om det ä ren överlevnadsmekanism att tycka att det är intressant, när jag skriver det låter det verkligen så sjuuuuukt tråkigt!), men egentligen, när allt ställs på sin spets, är det ju mycket roligare att spela klarinett. Eller sova. Eller träna. Eller hänga med människor man tycker om.

Jag är i alla fall nöjd med att jag fått in en och en halv timmes eller så plugg innan skolan ens börjat idag. Vi har fyra timmars föreläsningar, och ska man då klara åtta timmars studier per dag, som det är tänkt att vi ska, jaa, då gäller det att planera. Åtta timmars studier, 1 timmes transport till och från skolan, en timmes lunch i skolan, en och en halv timmes matlagnin och ätande hemma (sammanlagt middag och frukost), en halvtimmes småplock med disk, städning och annat sån't man måste göra... Det är ändå bara tolv timmar på en dag, och borde innebara att jag har tre eller fyra fritidstimmar per dag, beroende på hur mycket jag känner att jag behöver sova. Vart sjutton tar de timmarna vägen? Det ska jag undersöka de närmsta dygnen, återkommer med svar i sinom tid.

Nu tillbaka till ÖP.


Åter till flow

AAaand I'm back =)!

C-vitamin, Esperitox och sömn räddade dagen igår, och idag är jag åter på topp. Jag tog mig en egentidsförmiddag, städade, tvättade, betalade räkningar, diskade, ringde RKUF-ärenden och läste lite kurslitteratur innan det var dags att gå till skolan. Skänt att få så mycket gjort, och alldels fantastiskt att det nu verkar som om saker faller på plats angående simskolan. Förhoppningsvis är vi igång inom en eller två veckor, TJOHOO!!!

Väl på skolan har flowet hållt i sig, och jag har fått mer gjort på en och halv timme idag än vad jag fick på tre eller fyra igår. Tänk om man skulle lära sig nån gång att det inte är idé att ens försöka plugga när man mår som jag gjorde igår? Tänk så mycket frustration man skulle spara sig, och tänk vad mycket mera effektiv man skulle bli om man istället för att försöka gick hem och kurerade sig lite tidigare, och därmed blev frisk och funktionsduglig lite tidigare... Jaja, gjort är gjort, och idag är livet bra, så orka gräma sig =).

Egentidsbehovet slog till imorse också, inte på ett negativt sätt, utan bara som ett faktum. Så ikväll blir det nog till att laga mat, spela klarinett, läsa, lyssna på musik, skriva, och, icke att förglömma, stirra in i en vägg ett tag, alldeles, alldeles ensam. Skönt!

Inspirationslöst

Sitter på skolan en söndagsförmiddag och GIS:ar. Welcome to the life of a University student. Inspirationen fattas mig, jag som hade sån't fantastiskt flow förra veckan, och det stör. Jag skulle egentligen bara vilja kura ihop mig i en soffa, gärna med sällskap, och titta på en lång, mysig film. Det är lite ovanligt för mig att känna så när solen nästan bländar utanför fönstret, men men, alla har vi våra dagar.

Kom hem från Umeå och Pax Nordica igår. Det har varit trevligt att vara i "storstan" som Lovisa med viss ironi kallar det, se lite andra människor, och kanske framförallt träffa vänner från förra året. I fredags åt jag middag och pratade strunt med Cirstina i massor av timmar, och igår morse hängde jag med världens bästa Anders ungefär lika länge. Manna för själen.

Vad gäller själva Pax är intrycken blandade. Mycket intressanta saker, roligt att mycket tonvikt lades på den ekologiska säkerheten och miljö som källa till konflikt, men också som en förhandlingsstart när allt annat gått i baklås. Roligt också att känna att det man pluggar faktiskt existerar i den riktiga världen, oh inte bara inom universitetets fyra väggar. Det antar man väl normalt också, men att träffa människor som arbetar heltid med de saker vi studerar är ändå en källa till inspiration.

Ett annat bestående intryck av Pax Nordica 2009 är att jag absolut aldrig någonsin vill bli prinsessa. Tur att risken för det inte är så stor.

Nu ska jag ta tag i GIS, det verkar som om det brinner i Långviksmon...


Träningslycka

En löprunda i solen, ett styrkeset på gräsmattan utanför Källsta. En varm dusch med peelingvantar och nogrann hårtvätt, mjukdress och vilopaus på sängen. Jag känner mig som människa igen.

Klockan är halv sju, jag sitter på skolan och ska GIS:a lite till innan dagen är slut. Igår blev jag kvar till tio. Men just nu känns det helt okej, jag är träningsfräsch, lugn och glad, och jag har den där känslan i mig man får ibland att jag nog kommer att få massor av saker gjorda. 

Juste...

Jag måste nästan copy-paste-a detta också, jag höll på att skratta hijäl mig. Originalet är från passagen.nu, men som den sidan är nedlagd har jag egenhändigt stulit denna text från en andrahandskälla:

Naturen är det som betecknas med grön färg på alla kartor. Den är också grön i verkligheten, vilket man kan se om man tittar ut genom sitt fönster eller på färgfotografier. På vintern är naturen vit.


Naturen består av mark, vatten, luft och PLM-produkter. Den kan användas som underlag för parkeringshus, kärnkraftverk och municipalsamhällen. Där naturen inte används till något kallas den grönområde. Ur naturen får vi vissa råvaror, såsom mat, massaved och makadam. I de hål som därvid uppstår lägger vi t.ex. gamla järnstänger, potatisskal och bildäck. Detta kallas kretsloppet i naturen. I naturen finns lappar, campingturister och djur.


Djur är en sorts komplicerade kvicksilverföreningar som i vissa fall fortfarande har rörelseförmåga. En del djur kan flyga. Är de små, behöver man inte bry sig om vad de heter, det är bara och spraya. Är de större kallas de fåglar, och mot dem har ännu inget effektivt spraymedel framställts, utan bara långsamt verkande medel. Fåglar förekommer främst i motorer i jetplan, i tjockoljebälten samt i små drivor nedanför kraftledningar och fyrtorn. I naturen finns också små gröna djur som inte rör på sig, de kallas växter. Till växterna hör bl.a. julgran, pelargon och hö. Stora växter kallas träd. Av dem får vi grillkol och plywood. Står det mer än fem träd på en liten yta kallas de skog. I skogen kan man gå vilse. I skogen finns även varg och björn. Björnen är ett lömskt djur, som alltid överfaller försvarslösa jägare. Vargen finns inte.


Marken kallas det som naturen står på. I marken finns olja och gas som kommit dit från läckande cisterner och ledningar. Oljan pumpar man ibland upp igen och häller tillbaka i cisternen. Jämför kretsloppet ovan. I marken sticker växterna ner ena änden och suger upp vatten som annars kunde komma till nytta. Det vatten som växterna inte kommer åt kallas grundvatten. Grundvatten är en DDT-lösning. På marken finns vidare motorvägar och rullstensåsar. Varför de senare kallas så är en gåta då det inte alls är några åsar utan tvärtom en rad gropar, s.k. grustag. Kring motorvägarna flockas blyhaltiga växter och hörselskadade bönder.


Vatten är en ofta löddrande, gråbrun vätska som förekommer i naturen i flera former. Vatten i form av regn består av salt och svavelsyra, vilket beror på att vattnet påverkas av luftens naturliga sammansättning. Dessa ämnen underlättar genom sitt idoga arbete framtida rivning av kyrkor och andra stenbyggnader samt järnkostruktioner. De håller även pH-värdet i sjöar på tillräckligt låg nivå för att fiskarna inte skall bli aggressiva. Fiskar är ett slags ofta döda djur som lever i vattnet. Vattendrag som oturligt nog rinner fram just där avloppsledningar mynnar ut, blir ofta berikade med flera sällsynta kemikalier. En av de populäraste kemikalierna heter fosfor. Det är en helt ofarlig kemikalie, som möjliggör skumbad i det fria. Dessutom sätter den fart på den slöa naturen. Sjöar som annars skulle behövt tusen år för att växa igen, klarar det nu på tre år med hjälp av fosfat. Detta är en form av strukturrationalisering.

Så kan man ju också trycka ut saken.


Bilbrist och bakfiasko

Jag vet inte om jag egentligen har bilbrist. Det beror på om man tycker att ordet brist antyder en önskan om att ha något, eller bara det faktum att man inte har det. Jag har ingen bil. Men jag vill å andra sidan inte ha en heller. Ordet bilbrist passade bara så bra ihop med bakfiasko.

"Utan snus i tre dagar, försmäkta vi på denna ö", skriver Pippi i sin flaskpost, och resonerar med Annika om att det är bra mycket större chans att någon som inte snusar är utan snus, än att någon som snusar är det. Detsamma gäller väl för bilbrist, kanske.

Jag satte surdegsbröd igår kväll, helnöjd med mig själv. Efter en timme hade det jäst approximativt 0%. Tråkigt värre. I morse hade det jäst 5%, och jag blev inte mycket gladare. Gissar att skälet ligger i omogen surdeg. Så jag ställde fram det som var kvar, får stå i rumstemperatur en dag eller två, så provar vi igen sen. Bröddegen väntar under tiden i kylskåpet, det kan det ju knappast bli sämre av. Inte som den inte har något smör eller mjölk eller andra färskvaror i sig.

Lycka mig till.
Fröken (o)huslig


Kartklar

Kartorna till första GIS-uppgiften klara, en tabell likaså. Det går framåt. Nu är det föreläsning framt ill fem, men imorgon ska jag ta tag i texten, bli klar, lämna in... Så är det bara att börja med nästa uppgift. Grupparbete on översiktsplaner. jag har hört att den är ganska rolig, och en bra grupp har jag hamnat i , så det ska nog bli bra.

Jag och Linn har yogat två dagar i rad. Jag har träningsvärk i alla ovana muskler, men å andra sidan har jag också ungefär dubbelt så mycket koncentrationsförmåga som en dag utan yoga. Trots sömnbrist. Yay för det.

Eftersom jag är så ofattligt intelligent och förutseende har jag packat mackor (av hembakt grovbröd) till mellanmål, så nu ska jag kila iväg, äta lite, och sedan bli introducerad till nästa GIS-uppgift.

Och det blev höst

På väg till skolan imorse regnade löven från träden och himlen var alldeles stålgrå. Det är höst i Sollefteå, och jag som inte ens förstått att det varit sommar än.

Ett tappert försök att få en god natts sömn gick åt skogen, jag sov bra mycket sämre än jag gjort de senaste nätterna, trots att de rent fysiska förhållanden borde ha garanterat motsatsen. Sömnunderskottet är därmed värre, inte bättre än innan, och dessutom är GIS-frustrerationen på topp.

Det är tur då att jag har en massa andra skäl att vara lycklig. Skolan, vännerna, vädret, min nya griffeltavla... och det faktum att jag känner mig lite som en tonåring på rosa moln. Pinsamt, men ganska mysigt.

GIS-frustration

Som sagt, allt är som vanligt. Sitter i labbet och väntar på lärarnhjälp med GISen, som är precis lika hopplös som alltid. Det har redan hängt sig en gång, så att jag fick börja om från början.

Annars är livet bra. Kräftskivan i fredags innebar avslöjande av mullvadar, så nu får jag hänga med alla människor jag saknat igen. Lovisa kommer upp ikväll, och då är gänget komplett. Och faktum är att det, trots GIS-strul och annat meck, är roligt att vara tillbaka, roligt att vara igång och känna att man har saker man behöver göra, saker man måste lära sig.

Jag är ju trots allt en pluggis.

RSS 2.0